tirsdag 17. desember 2013
Fugleåret 2013 og enda mer fugleåret 2014
Å ta fuglebilder var en aktivitet som økte ekstremt i 2013. Det ble til tross for en lang og kald vinter og en frost som ikke ville gi seg, et meget aktivt fugleår. Det ble time etter time i skjul og i kamuflasje på jakt etter fine artsbilder av forskjellig fugl.
Det ble også observert masse fugl i tillegg til å ta bilder av de. Var vitne til både kongeørn, traner, niland og topikkfugl dette året. Selvfølgelig var ikke alt observert lokalt. Og ikke alt ble fanget på kameralinsen heller, men mye brant seg fast i hornhinnen som gode minner. Oliver var også vitne til både kongeørn og topikkfugl, noe som han også husker godt.
Det ble i 2013 tatt vare på nesten tre ganger så mye bilder av fugl som tidligere år, sett bort i fra Altatur for noen år siden. Med tanke på hvor mye jeg vanligvis tar bilder av fugl, så det har vært et travelt og aktivt år. Og jeg har lovt meg selv nye turer, nye bilder og mange nye mål for 2014. Det skal bli enda mer aktivt, enda mere bilder og flere timer i kamuflasje. Jeg tror og håper på at 2014 vil bli mildere og mer attraktivt for fuglene å komme til dit jeg ønsker å dra.
Det starter opp i januar med tradisjonsrik vintertur for å teste ut forskjellige metoder og utstyr. Deretter vil det i februar og mars være igjen mengdetreningstid med telelinser, slik at bildene i mars/april/mai skal sitte teknisk. Har også planer om fjernutløste kameraer på hekkeplasser neste år for å få til noen spesielle vinkler og nærbilder. Dette blir et lite pionerprosjekt så jeg har ikke høye forventinger om suksess. Hadde også en stund vurdert å anskaffe en drone med kamera, men kostnaden var litt i overkant sett i forhold til nytten.
Skal ta tak i litt av problemet i 2013 og rette opp de feil som var gjort. Har bestemt meg for å ikke nedprioritere fuglefoto på sommeren og tenke at da er morroa over. Jeg skal planlegge og gjennomføre turer nedover på kontinentet for å få fulgt opp med bildeserier av bestmte fugler. Jeg skal ha stevnemøte med vadere i sør-Sverige på sensommeren. Det blir tranetreff i både Nederland og Frankrike utover høsten. Jeg skal bevise at selv om våren er en aktiv tid for både fuglene og meg, så skal ikke dette dabbe av på sommeren og dø helt på høsten. Det skal settes konkrete mål for nye turer og innfallsvinkler til hobbyen.
Hornborgaturen har blitt en tradisjon, den står spirkret og er startsskuddet for den virkelig aktive delen av sesongen. Gleder meg alltid til den, men den krever mye teknisk trening og endel forberedelser. Før dette må også det testes kamuflasjetelt som er nyanskaffet. Det er ikke bare å flytte rett inn i teltet for så tro at bildene kommer rekende på en snor. Ikke en ting er tilfeldig lenger og resultatene krever innkjøring og trening. Det er godt å ha februar som en litt brakk måned til å teste ulike metoder og utstyr.
Jeg ønsker derfor alle et godt og aktivt ornitologisk år, 2014.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar