tirsdag 17. desember 2013

Fugleåret 2013 og enda mer fugleåret 2014


Å ta fuglebilder var en aktivitet som økte ekstremt i 2013. Det ble til tross for en lang og kald vinter og en frost som ikke ville gi seg, et meget aktivt fugleår. Det ble time etter time i skjul og i kamuflasje på jakt etter fine artsbilder av forskjellig fugl.

Det ble også observert masse fugl i tillegg til å ta bilder av de. Var vitne til både kongeørn, traner, niland og topikkfugl dette året. Selvfølgelig var ikke alt observert lokalt. Og ikke alt ble fanget på kameralinsen heller, men mye brant seg fast i hornhinnen som gode minner. Oliver var også vitne til både kongeørn og topikkfugl, noe som han også husker godt.

Det ble i 2013 tatt vare på nesten tre ganger så mye bilder av fugl som tidligere år, sett bort i fra Altatur for noen år siden. Med tanke på hvor mye jeg vanligvis tar bilder av fugl, så det har vært et travelt og aktivt år. Og jeg har lovt meg selv nye turer, nye bilder og mange nye mål for 2014. Det skal bli enda mer aktivt, enda mere bilder og flere timer i kamuflasje. Jeg tror og håper på at 2014 vil bli mildere og mer attraktivt for fuglene å komme til dit jeg ønsker å dra.

Det starter opp i januar med tradisjonsrik vintertur for å teste ut forskjellige metoder og utstyr. Deretter vil det i februar og mars være igjen mengdetreningstid med telelinser, slik at bildene i mars/april/mai skal sitte teknisk. Har også planer om fjernutløste kameraer på hekkeplasser neste år for å få til noen spesielle vinkler og nærbilder. Dette blir et lite pionerprosjekt så jeg har ikke høye forventinger om suksess. Hadde også en stund vurdert å anskaffe en drone med kamera, men kostnaden var litt i overkant sett i forhold til nytten.

Skal ta tak i litt av problemet i 2013 og rette opp de feil som var gjort. Har bestemt meg for å ikke nedprioritere fuglefoto på sommeren og tenke at da er morroa over. Jeg skal planlegge og gjennomføre turer nedover på kontinentet for å få fulgt opp med bildeserier av bestmte fugler. Jeg skal ha stevnemøte med vadere i sør-Sverige på sensommeren. Det blir tranetreff i både Nederland og Frankrike utover høsten. Jeg skal bevise at selv om våren er en aktiv tid for både fuglene og meg, så skal ikke dette dabbe av på sommeren og dø helt på høsten. Det skal settes konkrete mål for nye turer og innfallsvinkler til hobbyen.

Hornborgaturen har blitt en tradisjon, den står spirkret og er startsskuddet for den virkelig aktive delen av sesongen. Gleder meg alltid til den, men den krever mye teknisk trening og endel forberedelser. Før dette må også det testes kamuflasjetelt som er nyanskaffet. Det er ikke bare å flytte rett inn i teltet for så tro at bildene kommer rekende på en snor. Ikke en ting er tilfeldig lenger og resultatene krever innkjøring og trening. Det er godt å ha februar som en litt brakk måned til å teste ulike metoder og utstyr.

Jeg ønsker derfor alle et godt og aktivt ornitologisk år, 2014.


tirsdag 27. august 2013

Hmmm.... Måke er det, men det var så liten.... Syntes det er utforende å artbestemme unge måker...

Siden jeg ikke fikk sett beina er det vanskelig...

fredag 23. august 2013

Eksotisk fugl - for en gangs skyld

I arkivet er et faktisk litt annet enn norske trekkfugler, men også andre litt mer eksotiske fugler også. Jeg har ikke mønstret på et skip i karibien, men befant meg på Mallorca...

søndag 7. juli 2013

Gjetøya en sommermorgen

Endelig har sommeren kommet til Fredrikstad. Med temperaturer over 20 grader på morgenen, fin sol og passe med vind. Litt skarpt formiddagslys gjorde det litt vanskelig å få til de skikkelige fine bildene i dag, mens jeg også måtte konkurrere om plassen i skjergården med morgenglade joggere, båtturister med hunder uten bånd og fartsglade smågutter med firehester. Så bildene uteble litt i dag.

Dessuten må jeg jobbe ytterligere med kamuflasjen hvis jeg skal ta nærbilder på Gjetøya. Grønn/grå nettingduk og brune klær holder ikke imot de mosekledde svabergene. Heller ikke sandfargede kamuflasjetøy vil hjelpe. Vurderer å tilpasse litt selv. Tok noen bilder i dag av miljøet rundt slik at jeg kan seinere vurdere hva jeg skal ikle meg og ha over meg. En fjellduk hadde kanskje vært løsningen, men den blir veldig fort varm og klam i noen timer der ute i sola. Det blir ihvertfall veldig lite spennende bilder å ta av fugler på 50-100 meters avstand.

Hadde egentlig håpet på at det var litt matsanketid for makrelltærnene i dag, men jeg er nok litt sent ute. (eller for tidlig).

søndag 30. juni 2013

Vestfjell macro


En flott tur i Vestfjella fra i går til i dag. Nydelig frisk regnvær av formidabel mengde satte sitt preg på fototuren. Det ble frisk i luften, vakkert i fargene og fint lys.

fredag 28. juni 2013

Toppdykkerene




I morgen blir det skogtur igjen. Håper på litt småfuglebilder, kanskje litt lom? Kan i alle fall satse på en litt fuktig tur, siden det er meldt ganske mye nedbør. Setter litt begresninger på fotograferingen, men det blir nok fint uansett. Satser på skikkelig tur uansett.

Toppdykkerene er fra sist helg. Klarte kunststykket å slette siste minnekort før det var lastet inn i dag, så det måtte bli litt gamle bilder. Men ungene til dykkeren er skikkelig kule.

fredag 21. juni 2013

Vakre dykkere

Gamlebyens oase. Toppdykkerene er fantastiske der nå. De flinke foreldrene fostrer opp ungene sine meget pliktoppfyllende. Et vakkert skue.

 Fargene til toppdykkeren er de mest fasinerende. Og de er så fine i det grønne gjenskinnet i voldgravsvannet.
 En dyktig fisker.
Forsøkt meg noen ganger å snike meg på de for å få de nærme nok, men det har vært uten skikkelig hell. Men med litt tid, og god kamuflasje kom jeg innenfor 10 meter. Det er nesten den eneste måten å få nærkontakt med de. De er dyktige og raske svømmere og er borte på sekunder hvis de føler seg ubekvemme med nærheten fra fotografen.

tirsdag 21. mai 2013

Vestfjella i mai

 En litt sen vår er bare fordel når man skal traske i myrtereng i Vestfjella. Myggen og knotten hadde klekket, men var ikke våkne nok til å utgjøre en nevneverdig plage. En utrolig fantastisk tur med gutta. Mye makrobilder denne gangen, men også endel trasking rundt etter småfuglene, som hadde satt sitt preg på skogen med livlig og leken musikk.
Igjen kom det bærbare og lette kamonettet til nytte. Småfuglene har et sundt forhold til det litt nye elementet som en fotograf er for de. Å kamuflere seg for å komme de litt nærmere er helt riktig taktikk. Kan ikke få skamrost kamuflasjenettet mitt nok. Toppmeisene lekte kun meter i fra meg uten å ense meg de granne. For en litt ivrig fuglefotograf er et slikt nett et must. Så enkelt og lett er det å ha med seg at det får plass i lomma eller rundt halsen. Bare å slenge det rundt hodet og ned foran øynene og bare vente til fuglene kommer nærme nok.
Kom tett på ganske mange insekter denne gangen. Denne aktive dagjegeren var relativt hissig på at jeg skremte byttet hans gang på gang.

onsdag 1. mai 2013

Noen små blå





Funnet et nytt sted som blåveisen vokser fint langs stien. Perfekt for fotografering og kafferast. Det ble brått to timer med dette i dag. Stedet var så fint at snarlig retur er høyaktuelt. Bjørnevågen har blitt "oververnet" med sitt ferdselsforbud i blomstringen. Det fører til mer frustrasjon enn glede hos en som vil teste 50mm på de små blå. Tre bilder tatt med 50 mm rtg linse. En med 100mm: og måtte ta med den lille inperfeksjonen i hjørnet.

søndag 28. april 2013

Horndykkere






Jeg var i utgangspunktet ute etter å ta noen morgenbilder i det hvite lyset i dag. Lette mest etter en gulerle som hadde vært observert ved gamlebyens nordlige voller. Men plutselig dukker et fast vårtegn opp. Hele tre horndykkere hadde tatt plass i det stille vannet. Et par og en konkurrent som hele tiden prøvde å stjele partneren fra den andre. Et klassisk trekantdrama i kjent stil. 

Det måtte forøverig snike seg inn en fargesprakende stokkand også.


tirsdag 9. april 2013

Gutteturen til Hornborga

2013 Hornborga

Denne gangen fikk den årlige Hornborgaturen en helt annen vri. Dette førte med seg helt nye opplevelser, helt nye erfaringer og et helt annet miljø. 

Hornborgasjøen var frossen. Lite traner, men enormt med svaner. En litt anderledes fugletur, men det andre faktorer tok igjen dette.
Guttetur: Min gode venn, Erlend, hans sønn og min sønn gjorde turen til en helt annen opplevelse enn tidligere. Dette ble en kombinert fugletur, jakte på rådyr tur, spille Ipad og spise pizza tur...
Den siste, men største opplevelsen var den enorme kongeørnen som flakset noen meter over bilen mens vi kjørte hjem. Oliver oppdaget den og skrek ut. Tror dette merket alle for livet. Synd vi ikke fikk noen bilder av denne, men de viktigeste bildene blir tatt av øynene og lagret i hjernen.


 Svanekamp. En kul opplevelse som ble fanget med 800mm. Kanskje litt brudd på nærgrense til slutt, men en gøy og brutal opplevelse.
Sønnene drev rådyrjakt med spyd, pil og bue og snarer. Men Oliver ønsket egentlig bare å mate disse dyrene og ikke være "slem" mot de :-)
 Oliver tok noen knallbilder fra skjulet vi satt i. Han er virkelig blitt interessert i å ta bilder og se på fuglene.
 Svaneflukt
 Lite traner dette året.
Vibe er alltid i lek i Hornborga

onsdag 3. april 2013

Hornborgasjøen

Litt sør for Skara ligger Hornborga Naturreservat. Hver vår besøker det tusenvis av turister en årlig fuglebegivenhet der. Nemlig at flere tusen traner og annen fugl tar turen innom for å spise seg opp til videre trekk. Lokale bønder har i en årrekke vært med på å legge ut korn slik at fuglene har nok å ta av.

For en litt aktiv fuglefotograf eller en og annen fugleinteressert er dette en yndet plass. Det er ikke bare tranene som er den store opplevelsen her. Andre fuglearter bidrar også sterkt til trangen til å komme tilbake, år etter år. Kulturlandskapet, naturen og andre opplevelser bidrar også.


Toppdykkerpar i fullt spill i morgenlyset ved Naturum Hornborga.


Erlend i skogene ved siden av Hornborgasjøen. Det er ikke bare tranedans og annet fuglespill som trekker.



Tranetallet varierer litt fra år til år og det er også avhengig av frost, snø og vær/vind. Statestikken for 2013 er fortsatt ganske laber, mens på samme tid i fjor fikk Hornborgasjøen besøk av rekordmange traner.

Best place to stay i Hornborga?   Jeg tror det selv i hvertfall. Så utrolig fine hytter med så fin beliggenhet og utsikt. Så nært til nordre delen av sjøen. Kort vei til naturum hornborga.


søndag 31. mars 2013

En fjern attraksjon på besøk

 Denne Nilanden har nok rømt fra et eller annet fangenskap noe sted. En fugl mest vanlig i Nord-Afrika er sjelden kost for en vanlig Østfolding.
 Den ble i går observert av lokal hytteier, og i går og i dag har det vært hyppig fuglevenner .
 En teori som bygger opp under at den kommer fra fangeskap er at det er nesten ikke redd når du nærmer deg. Den var på avstanden 6-7 meter nesten ikke affektert.
 Selv om den kan se ganske kjedelig ut i den sterke solen, er fjerdrakten fantaskisk flott i det rette lyset.


fredag 29. mars 2013

Sothøner i formiddag

Sothøner er vanskelig å eksponere i sterk sol syntes jeg. De "mister" fort øyet sitt i den mørke fjerdrakta. Enda værre er det når man brenner ut det hvite.
Men nå som vårsolen har kommet er det gøy å få til fjerdrakten. Men riktig kamuflasje kom de ganske nærme også. Brøt også nærgrensen mang en gang. Kanskje ikke så rart med nærgrense på 6 meter.

 Næringssøkende sothøne. Say it, don´t spray it!


tirsdag 26. mars 2013

Våren



Endelig er våren kommet. Det er fler enn meg som kjenner at den var etterlengtet. Ved Isegran i ettermiddag var det et sprudlende liv. Om en ukes tid blir det Hornborga-guttetur. Får håpe jeg har fått øvd nok med linsene og kameraet til da.

Minner om at Hornborgasjøen er for flere enn bare meg.  På grunn av det kalde været har tranene latt seg vente på, men nå som mildværet er på vei kommer de nok.

Legger ved linker. Hornborga.se er et utmerket overnattingssted!!

www.hornborgasjon.net
www.hornborga.se
http://projektwebbar.lansstyrelsen.se/hornborga/Sv/Pages/default.aspx

tirsdag 12. februar 2013

Gjetøya i jubileumsåret


Ti år er gått. Ti raske år. Skjedd mye, men også skjedd lite samtidig. Selv om alt har forandret seg, har det ikke det likevel. Gjetøya har forandret seg veldig mye, men også forandret seg veldig lite. Ørsmå forandringer de siste 10 årene har det vært, som tilsammen har blitt til mye. Er det Gjetøya eller er det meg? Har jeg vært for overfokusert og sårbar for de små forandringene? Skuffet over forventingene til øya? Nei. Det kan ikke stemme, jeg kommer jo alltid tilbake!


Selv om Gjetøya er den samme, ligger på samme sted og byr på de samme tingene, er det en slags utvikling av det hele. Syklusene hvert år har satt bittelitt preg på øya. Den ligger der og tar imot forandringen, og gir meg variasjon tilbake. Den gir også glede tilbake i form av ro. For på Gjetøya har man lyst bare å være.

Dagen vi valgte for tur var på ingen måte en god og varm maidag med våryre fugler og inpåslitne insekter. Det er jo da Gjetøya byr på seg selv fra de vakreste vinkler og de flotteste former. Det var en kald og gold vinterdag, med 7 minusgrader og frisk nordavind. Mange ganger har jeg på slike dager her ute bare lyst til å snu, men denne gangen ga øya meg noe mer enn vanlig er på denne årstiden. Den ga et fantastisk lys, den ga meg fred, den ga meg en real hvilestund. Kunne bare ligge nede ved vannkanten å kjenne det iskalde fjellet, den litt varmende solen og den oppkvikkende vinden. På vinteren har Gjetøya vanligvis bare tatt krefter og latt meg gå litt skuffet hjem på grunn av manglende resultat. Denne gangen kunne øya gi meg masse, den ga meg "den nye våren".


Gjetøya ga oss et utrolig godt og enkelt måltid.


"Hva gjør man egentlig med sjømat når man skal tilberede slike måltider?" JO: MINST MULIG. Blåskjell og bål - enklere kan det ikke bli!

tirsdag 1. januar 2013

Løvegap

Denne kan vel hamle opp med alle løvinner?